Når et småbruk er til salgs
- Jeg forstår dem godt, sier jeg. - Byen er fin inntil den er blitt en vane. Da begynner du å lengte etter noe annet. Ann Avranden nikker.
Jeg vet hva jeg snakker om. I Oslo bor jeg midt i byen, bare et steinkast fra Kirkeveien og Majorstuekrysset.
Gårdsveien opp til Stensby smyger seg gjennom krattskogen opp til tunet. |
Det motsatte
Nordengen derimot, representerer det motsatte. Asfaltdekke på veien, her også, men bilene som passerer forbi på en formiddag kan du telle. Ellers tilbyr huset en slående utsikt, stillhet, en blomstrende hage, fuglesang og en himmel full av stjerner.
Enkel lykkefølelse, innvender du kanskje? Ja, det er akkurat det det er. Å flytte fra sentrum til periferi betyr flere av de gledene som ikke kan kjøpes for penger.
Majorstuekrysset ligger halvannen time unna Nordengen. Men vi snakker om to verdener. |
Periferi?
Men hvor perifert er det egentlig? Nordengen ligger 11 kilometer fra Løten sentrum og litt mer fra Elverum og Hamar. Oslo har jeg halvannen time unna. Bare noen klokketimer skiller evighetens landskap fra byens travelhet.
Ann Avranden |
På bare føtter
Men dette skal ikke handle om Nordengen og meg, men om Ann Avranden og småbruket Stensby i Øvre Vang ved Hamar.
Det ligger idyllisk til. En gårdsvei smyger seg av fra Fartvegen og 50 meter gjennom busk og kratt inntil tunet åpner seg. Til venstre ligger den røde driftsbygningen, til høyre våningshuset. Flere bygninger finnes ikke, om du ser bort fra det nye drivhuset som ligger inntil gavlveggen mot øst. Det er en gårdshage med stauder, bærbusker fulle av kart og epletrær. Å tusle ut på bare føtter med kaffekoppen, kan du gjøre hver morgen fra tidlig vår til sen høst.
![]() |
Våningshuset på Stensby ble reist i det krigens år 1940. Lite var endret da Ann overtok eiendommen for 12 år siden. Foto: Markus Søgård. |
Trillebår
Jeg parkerer bilen og kikker bort på Ann som kommer med trillebår over tunet. Det er alltid noe å henge fingrene i på et slikt sted. I alle fall om du liker planter og hagebruk. Derfor er en trillebår også gull verdt, ja. helt uunnværlig på et sted som dette. Det samme er en rikholdig verktøykasse og et godt utvalg av spader, greip, river og hakker. Pluss, pluss. Tar du skrittet fra byen, lærer du deg fort hva som nå betyr noe. Til gjengjeld får du jord under neglene og træler i hendene. Å flytte fra byen er et verdivalg.
Også sover du så deilig om natten.
Ann er designer og står blant annet bak skiltene til Disen Kolonials hagemøbler. |
Møbelskilt og logo
Ann Avranden er designer og har utformet etiketter og logoer for Disen Kolonial siden etableringen i 2008. Såpe-etikettene, slik som "Ungkar" og "1948" er hennes verk, dessuten de diskret metallskiltene med "Disen Kolonial tremøbler". På Stensby har hun innredet hjemmekontor i 2. etasje, et hjørneværelse med utsikt mot skog og eng.
- Det gjør noe med folk at de kan hvile blikket på utsikter som dette, sier hun.
Og det er helt sant!
![]() |
Et gammelt hus rommer ofte detaljer du først oppdager etter hvert. Foto: Markus Søgård. |
Drømmen
- Dette er slik mange drømmer om å bo, sier jeg, vel vitende om at "småbruk" er blant de vanligste søkeordene når folk ser etter ny bolig på nettet. I 2024 toppet det listen over søkeord på Finn eiendom åttende året på rad. Siden 2016 har mer enn 4,4 millioner søkt etter en slik eiendom.
![]() |
Tunet på Stensby består av en driftsbygning og et våningshus. Gamle uthus kan benyttes til mye mer en redskap og lager. Foto: Markus Søgård. |
Småbruk
Men "småbruk" betyr ikke bare et landlig husrom, men snarere et nytt liv, et annet liv enn det mange lever i dag. Særlig yngre mennesker dukker opp når eiendommer som Stensby legges ut for salg. Ikke for mye jord eller for mange hus, men passe stort til at det er rom for litt dyrehold, en sunn og hel oppvekst for barna og til å dyrke egen mat. På visninger som dette kan det komme folk langveis fra.
![]() |
Drivhuset hører vår tid til og skal du drive grønnsaksproduksjon, er det en nødvendighet. Foto: Markus Søgård. |
Annonsen
Det er ikke mange dagene siden annonsen ble lagt ut på Finn.no. I løpet av noen timer hadde over 4000 klikket seg inn på den og telefonen begynte å ringe. I skrivende stund har 12 interessenter avtalt besøk før den offisielle visningen. Henvendelsene kommer fra hele Norge, Sverige, men også fra Danmark. I en utrygg verden er et småbruk en del av beredskapen.
I løpet av noen timer hadde over 4000 klikket seg inn på annonsen på Finn.no. |
Uforberedt
Ann var uforberedt og ventet ikke at hennes paradis skulle fenge andre slik det har gjort. Plutselig dukket det opp fremmede mennesker på tunet som bare ville kikke, mens andre ønsket å sikre seg en visning med en gang.
- Men hvorfor slik gjennomslagskraft?
Hamar
Vi kan starte med Hamar. Byen er ligger fint til ved Mjøsa med kort vei til Oslo og Gardermoen. Snart er dobbeltsporet ferdig med hyppige togavganger i begge retninger. Dessuten, fra Hamar har du tilgang til skog, sjø, fjell, vidde og et yrende kulturliv. Restauranttilbudet er også upåklagelig. Hamar er en populær by å flytte til og Øvre Vang ligger passe langt unna sentrum. Stensby er passe stort, har passe mange hus, ligger diskret og landlig til. Ikke til å undres at folk står i kø for å gripe sjansen.
Men hva mer?
![]() |
Stensby fotografert under krigen. Skal vi dømme etter det lyse panelet kan det ha vært allerede den første vinteren. Foto: Privat. |
Autentisitet
Vi sitter ved langbordet utenfor i inngangsdøren. Jeg skotter bort på henne. Hva var det hun selv falt for da hun kjøpte Stensby for 12 år siden?
- Det har ikke bare vært en drøm, men for meg en virkelighet i alle disse årene, svarer hun.
- Å eie et småbruk er mye jobb, men det er også mye glede. Ekte glede. Da jeg kjøpte denne eiendommen, var bolighuset svært autentisk fra byggeåret (1940). Det var bordgulv og panelte vegger, originale vinduer og en gjennomtenkt planløsning som fremdeles fungerte. Det er et hus som har satt seg, som er fri for avgasser fra moderne byggematerialer og som puster. Takhøyden er god. Hun peker mot kjøkkenvinduet.
Les også: Vi som koker elektrisk
De originale vinduene er bevart på Stensby og kan enkelt restaureres. Ikke én av interessentene har foreløpig kommentert dette som negativt. Snarere er holdningen at dette er positivt. |
Solid bygd
- Alt dette var viktige poenger da jeg slo til og kjøpte. Huset er også solid reist og er bygd for å kunne repareres. Material- og håndverkskvalitet er uovertruffen. Det har en enkelhet ved seg, som vi øyeblikkelig falt for. Mye av rehabiliteringsarbeidet har bestått i å pusse og male alle overflater, men også forsterke de kvalitetene som bygningen hadde fra før. Ved å erstatte enkle dører med dobbelte dører mellom noen av værelsene i første etasje, ble rommene lysere og luftigere uten at jeg hadde fjernet hele vegger. Fordelen ved dører vinterstid er at du kan stenge av stuer i de kaldeste periodene. Muligheter for vedfyring er beredskap på linje med å dyrke egen mat. I tillegg gir det god varme på kalde dager.
Ta et strå og tre dem på .... |
Et smertens salg?
- Synd å selge? Hun tygger på det.
- Ja, men Stensby fortjener en familie med små barn eller et par. Nå har jeg drevet stedet alene i ti år og har elsket det. Men det er egentlig for stort for én person. Derfor selger jeg nå, men jeg skal fortsette denne livsstilen - bare finne meg noe mindre.
En gammeldags frukt- og bærhage skal ikke være for strøken. |
Hva er det som trekker?
Men hva er det ved gamle hus og småbruk som appellerer så sterkt?
Det har vært en gjennomgående undring i denne dagboka siden oppstarten i 2021. I intervjuer med nyslåtte huseiere har jeg boret i spørsmålet om hvorfor eiendomsmeglere og markedet ikke har fanget opp den utviklingen vi nå ser.
Internasjonalt har eiendommers autentisitet og historie hatt en kommersiell verdi lenge, mens det i Norge har blitt trukket ned som oppgraderingsbehov og vedlikeholdsetterslep eller definert som kondemnabelt.
Ingen gjenboere, bare fruktbare omgivelser hvor du kan dyrke din egen mat. I ufredstider som nå er det verdifull beredskap. |
55 mål
- Jeg var på jakt etter et sted med plass nok til å kunne samle familie og venner. Stensby er bygd med stuer som kunne håndtere et slikt ønske. Her kan du sirkulere, det vil si at du kan gå rundt i første etasje fra rom til rom, og det gjør det lett å mingle.
- Dessuten er det separat kjøkken og en romslig spisestue. Alle værelser har gode lysforhold og ingen utsikt til gjenboere. 55 mål eiendom ga meg dessuten mulighet til å dyrke egen mat, men også til å ta med kaffekoppen ut på trappa uten å tenke på innsyn fra naboer. For meg representerer Stensby ro, frihet, rasling i løvtrærnes blader, det første snøfallet, stjernehimmel, årstider, dyreliv og stillhet. Enkle ting, helt sikkert, men helt essensielt for meg. Dessuten, med et småbruk holder du deg i form. Glem treningsstudio, smiler hun.
![]() |
Et gammelt hus har sett alt og hørt alt før. Derfor slapper du så godt av. Foto: Markus Søgård. |
Roen
Det er klart jeg kjenner meg igjen fra beskrivelsene hennes. Ikke minst betydningen av å ha naturen rett utenfor stuedøren.
Tilhørighet skapes ikke bare av steder, men også av ting. Denne riven har fulgt Stensby siden starten. |
Balanse
Hun fortsetter: - Gjester som kommer hit, kommenterer nesten alltid roen, harmonien og stillheten. At den smitter og får dem til å senke skuldrene. Det handler ikke bare om omgivelsene, men også at huset selv er i balanse.
De fleste eldre hus som legges ut for salg herover er enten modernisert til det ugjenkjennelige eller tuklet så mye med at det er nytteløst å rehabilitere det tilbake til sitt opprinnelig uttrykk. Stensby derimot, var stort sett bevart slik det ble reist i 1940.
Innendørs beholdt vi den originale fargeholdningen i rommene, men forsterket fargene slik at det blå ble blåere, det grønne grønnere osv. Helheten ble beholdt og jeg blir så glad når jeg går gjennom rommene her.
Rett og slett glad av å bevege meg rundt i et hus fra 1940.