Klokken





Hun spør om den holder tiden og ringer presist.

- Jeg aner ikke, svarer jeg tilbake. Den har bare stått her og tatt seg ut. Noen ganger har jeg trukket den opp for å høre lyden, men om den viser rett tid? Vet ikke. 

Spiller det en avgjørende rolle?

Til salgs

Jeg skal selge mitt Westclox Big Ben i et forsøk på å rydde opp. Alle som har rundet 60 år begynner å rydde. Foreldrene mine gjorde det, vennene mine gjør det nå. Det er som om den biologiske klokken ringer inne i oss: Rydd opp, mens du kan. 

Altså rydder jeg.

Modellen er patentert og numrene står preget inn på baksiden.

Riktig tid?

Er det viktig at klokker går riktig? Er det bare derfor de er til? Eller har de en egenverdi som symbol på noe annet og større? Noe grunnleggende som - ironisk nok - er hevet over all tid. At visernes bevegelse også er en påminnelse om det forgjengelige i alle ting. Et slags memento mori.

Forgjengelighet

"Han er ved at blive glemt", svarer Jotun Hein når journalisten fra den danske Weekendavisen spør ham om hva han tenker om faren Piet Heins ettermæle. 

Det er det som skjer. Klokken er en påminnelse: Om hundre år er det meste glemt. 

Uansett hvem du er. Nesten.

Vekkerklokken sett ovenfra. Metallet er forniklet og det er innstillinger for alarmens av og på, samt repeterende ringing eller kun én gang. Jeg trenger forstørrelsesglass for å lese skriften og ser at språket er tilpasset et norsk publikum. 

Standardisert tid

En gang revolusjonerte stasjonsurene folks hverdag. De innførte en standardisert tid over hele landet. Klokken 16:00 på Mysen var kl. 16:00 alle andre steder også. Lokal tid opphørte. Forholdt du deg ikke til stasjonsuret, mistet du toget. Det var da menneskene begynte å småløpe. "Jeg må løpe til toget", begynte folk å si til hverandre.

Det var en gang ...Stasjonsuret på Bestum stasjon. Opprinnelig sto stasjonsbygningen på Bestum i Oslo, men den ble ganske tidlig flyttet til Norsk jernbanemuseum på Hamar. Her med Tertitten i bakgrunnen. Foto: Digitaltmuseum/Norsk jernbanemuseum.

Presis til avtaler

Fra stasjonsuret var ikke veien lang til lommeuret og senere armbåndsuret. Store ur til menn, mindre til kvinner. En klokke viste at du var en mann av tiden. En som møtte presis til avtaler, som hadde ambisjoner og orden i almanakken.

Menn på vei oppover i samfunnet måtte ha gullur med solid kjede. 

Klokken ble en obligatorisk konfirmasjonsgave, et tegn på at du nå var for en voksen å regne. For menn uten midje ble lommeuret et statussymbol med egen lomme. Klokkekjedet kunne ikke bli tungt nok. Tiden var gull verdt, ikke minst når uret var dobbeltkapslet.

Når Johan Falkbergets Bør Børson jr. opptrer som nybakt bymann hjemme i Olderdalen er det ikke uten grunn at klokkekjedet bølger seg godt synlig over magen.

Se Bør Børson jr. her.

Westclox Big Ben

"Westclox Big Ben and Baby Ben are the best-known alarm clocks ever made", heter det i en artikkel jeg fant på nettet. Baby Ben var mindre og kanskje myntet på damer, jeg vet ikke. En amerikansk klassiker som også mange nordmenn har stiftet bekjentskap med gjennom årene. 

Originalen og en samtidig annonse i et amerikansk blad.

Solid

Det er et solid vekkeur i forniklet metall, tungt, og det tikker ubeskjedent dag og natt om det trekkes morgen og kveld. Tallene på skiven er store og svarte, men uten selvlysende fosfor.

Om natten må derfor du gjette deg til hva klokken er. Eller slå på lyset.

An American tail

Westclox er en amerikansk industrihistorie med sitt eget museum i Peru, Illinois. Westclox er fortellingen om dem som kom alle steder fra i jakten på en ny fremtid i Amerika. Og klokkene knyttet tog og tid sammen gjennom jernbaneingeniøren Ernst Georg Roth, opprinnelig fra Neckargartech i Tyskland. 32 år gammel fikk ansvaret for å bygge opp klokkefabrikken i Peru. 

Utfra tallenes utforming kan klokken dateres ganske nøyaktig.

1885

Det hele startet som United Clock Company i 1885. Etter en konkurs hanglet firmaet seg videre under navnet Western Clock Company, som etter enda en konkurs fortsatte som The Western Clock Company Mfg. Co. I 1912 ble navnet forkortet til Western Clock Company. Varemerket "Westclox" ble registrert i 1916, men oppsto allerede i 1909. Resten av historien handler om fusjoner og oppkjøp. 

En liten endring på tallskiven viser at uret mitt er produsert en gang mellom 1924 og 1928.

Hjemmeside

På nettet har klokkemerket sin egen hjemmeside der du kan fortape deg i modeller og gjør-det-selv-reparasjoner. Westclox appellerer til samlere og har sin egen typologi, kronologi og stilhistorie. 

En Westclox i solenedgangen like før jul. En liten bulk i metallet viser at klokken har vært utsatt for støt, men neppe så hardt at knuste glasset.

Samlere

Og sitt eget samlermarked. 

De tidlige Westclox-modellene assosieres med amerikansk oppfinnsomhet og kreativitet. Westclox er historien om det nye Amerika og alle dem som slo seg ned der, men også om et varemerke som erobret verdensmarkedet. 


Det finnes et utall modeller, men det er Big Ben som er klassikeren.

Rimelig og solid

Modellen Westclox Big Ben, som jeg eier, ble første gang lansert i 1909 og frem til 1918 skal et slikt ur ha kostet 2.50 dollar over disk i Amerika. 

Mitt eksemplar klassifiseres som stil 1a. Denne kjennetegner produksjonen mellom 1918-1935. Et nærmere studium av urskiven spisser dateringen perioden 1924-1928 hvor Westclox ble varemerkebeskyttet og en liten "R" snek seg inn over varemerket. 

Om en slik klokke er i god stand, kan den fort koste deg et par tusen kroner i det internasjonale samlermarkedet.

Helt sant

Derfor er det helt sant at tid også er penger.