På nært hold


Det er slik de ser ut på nært hold, geithamsen. Det er én pen ting å si om dem: De dør om høsten og dronningen bygger sjelden bol på samme sted to år etter hverandre.

Det er slik beistet ser ut, geithamsen altså. 

Noen måneder siden sist

Saken har rukket og bli noen måneder gammel siden jeg i høst oppdaget bolet. Malingen på skilleveggen mellom to rom blemmet seg. Når jeg presset fingertuppen mot blemmene, sprakk de som overmodne kviser og ut piplet det vann. Det viste seg at deler av veggen var kliss våt. Både mot stue og spisestue. Jeg fikk litt panikk. 

Det så bedre ut nå enn tidligere i høst. Veggen tørker langsomt opp og jeg gjør ingen anstrengelser for at det skal skje raskere.

Lett panikk

Veggen er panelt og malt med linoljemaling. Gudskjelov. I et annet hus kunne dette vært diffusjonstett maling og glassvatt. Trolig er veggen isolert med flis og når Gjersøe i morges målte fuktigheten, strakk den seg fra ytterveggen og 60-70 centimeter innover i rommet. Fra taklista var det synlig fuktighet nedover veggen, jeg tipper rundt 40 cm. Målingene og synlige spor stemmer overens.

Les om overraskelsen her: Gud hjelpe meg!

I høst så det dramatisk ut, og jeg tenkte straks taklekkasje. Men nei, skadedyrsfirmaet Anticimex  fastslo at synderen nok var geithamsen som gjerne frakter med seg vann inn til bolet på tørre sommerdager. Og sommeren 2021 var tørr i Innlandet.

Les om konklusjonen herKonklusjonen

 Ikke så rent lite vann heller, skulle det vise seg. 

Torkil Storli fra Skancke kom i ens ærend for å vurdere malejobben som dette drar med seg. 

Befaringen

I dag kom Torkil Storli fra malerfirmaet Schancke og Lasse Gjersøe fra bygningsfirmaet Frøiland. Sammen skulle de vurdere følgeskadene av geithamsangrepet.

Jeg hadde ikke foretatt meg noe som helst siden i høst og rommene har stått uoppvarmet i hele vinter. Når jeg i morges ryddet plass til besøket deres var blemmene blitt tørre og tomme. Treverket derimot, kjentes fremdeles fuktig ut. Ikke vått, men fuktig. De mørke dråpene du ser på bildene er seige og luktfrie og kan minne litt om kvae i konsistens.

Målingene viste store fuktforskjeller på veggen.

Gjersøe målte fuktigheten på panelet og den beveget seg fra 5 prosent borte ved døren til nesten 25 prosent oppe ved taklista nær ytterveggen. Det betyr at det fremdeles er temmelig fuktig der inne. Siden malingen er diffusjonsåpen og isolasjonen er flis, vil dette tørke ut av seg selv gjennom vinteren. Og jeg har ingen hast med å male. 

Lasse Gjersøe prøvde seg med en fuktighetsmåling utenfra også. Men det viste seg vanskelig å få til. I stedet plukket han med seg noen geithams til eksempelsamlingen sin. 

Anbefalingene

Der blemmene boblet seg, løsner malingen i flak og treverket kommer til syne. Storli anbefalte at jeg skraper ned og pusser partiene når veggen er tørr igjen. Deretter grunne de bare flekkene med fortynnet linoljemaling og til slutt gi hele veggen et strøk til. Ett strøk bør holde.

Og utvendig? Gjersøe anbefaler at vi forsøker å suge ut geithamsen og kanskje blåser inn litt celluloseisolasjon før blikkenslageren slår på en zinkplate som hindrer geithamsen i å bygge nytt bol. 

Tilfreds?

Er jeg fornøyd med oppfølgingen? 

Å jada. Saksbehandleren hos If forsikring viste seg å være fra Løten og Gjersøe hadde lagt merke til Nordengen på tidligere turer i Rokoberget, så dette ble egentlig en ganske hyggelig historie til slutt.



En god nyhet til: Solen er snart tilbake i Nordengen etter mer enn to måneders fravær.